Športujeme s podporou Bratislavského samosprávneho kraja!

Poslanci rozhodli o likvidácii športových lodeníc

Šport na Dunaji v centre Bratislavy len pre bohatých
Tri lodenice na pravom brehu Dunaja medzi Starým mostom a mostom Apollo zaradil projekt magistrátu do asanačného pásma. Existujú obavy, že náhradné priestory dostanú vodáci až sedem a viac kilometrov od centra. Šport na Dunaji v centre Bratislavy zostane podľa poslanca Andreja Petreka tým, “… čo majú dosť peňazí na šport v centre”.
Poslanci síce najprv výraznou väčšinou hlasov schválili pozmeňovací návrh, ktorý by lodenice zachoval, zľakli sa však vyjadrenia riaditeľa rozvojovej sekcie magistrátu Ivana Macka. Ten vyhlásil, že touto zmenou by zrušili celú územnú koncepciu zóny mestského centra v Petržalke. Do textu pribudlo len zvýraznenie, že likvidácia lodeníc sa uskutoční až potom, ako mesto pridelí piatim dotknutým klubom (vrátane strediska vrcholového športu) náhradný priestor a investor im poskytne vecnú náhradu.
Takéto riešenie prijalo mesto už pred pár dňami po rokovani primátora Andreja Ďurkovského s predstaviteľmi vodákov. Vodáci vyvinuli úsilie za zachovanie lodeníc v tomto priestore, lebo je veľmi dostupné mladým ľuďom. Zdôrazňovali, že poskytujú záujmové aktivity niekoľkým stovkám mladistvých, čo pokladajú za prevenciu kriminality a drogových návykov.
Diskusia o zachovaní lodeníc ukázala neznalosť konkrétnych faktov zo strany poslancov i úradníkov. Aj do uznesenia sa dostali nepresné názvy a nepresné počty subjektov, námestník primátora Štefan Holčík dokonca vodákov označil za “pár fanatikov” a vyjadril sa, že ich objekty existujú “na čierno”. Lodenice pritom disponujú listami vlastníctva, čo znamená, že ich existencia je legálna.
Poskytnutie náhradných priestorov vodákom je precedensom v histórii Bratislavy, ktorej “budovatelia” zlikvidovali za posledné tri desaťročia desiatky štadiónov, ihrísk, hál i celých športových areálov.

Ako mizli športoviská v Bratislave

Decimácia športovísk sa začala v sedemdesiatych rokoch likvidáciou lodeníc pre Nový most, pokračovala likvidáciou troch štadiónov v Ovsišti pod zámienkou budovania rýchlodráhy zhruba pred dvadsiatimi rokmi. Za Starým mostom po Červenej hviezde, Spojoch a Pravde zostalo jediné futbalové ihrisko. Pred pár týždňami zlikvidovali areály troch telovýchovných jednôt pri Kuchajde, aby tam vznikli činžiaky. Na mieste areálu telovýchovnej jednoty Vinohrady pri Štrkoveckom jazere stojí Billa.

Leave a Reply