Športujeme s podporou Bratislavského samosprávneho kraja!

Ivrea očami diváka

napísal Martin Nýdr

Ivrea. Toto prekrásne severotalianske mestečko sa v uplynulých dňoch stalo dejiskom majstrovstiev sveta v zjazde a šprinte na divokej vode. Celé mesto žilo týmito pretekmi. Po uliciach viseli štátne vlajky zúčastnených krajín, ľudia mali na domoch a vo výkladoch živností povešané kajaky, pádla, fotografie, pomaľované steny, jednoducho to bolo teraz „mesto vodákov“ – zjazdárov.

Studené, od vápenca sfarbené vody rieky Baltea, ktorá pramení na svahoch vrchu Mont Blanc, vytvorili za dlhé tisícročia skalný priesmyk, na ktorom vzniklo toto mesto. Za skalným priesmykom sa voda rozlieva do veľkého jezu, kde po jeho pravej strane vybudovali taliansky vodáci slalomový kanál.

Ten tvoril hlavnú časť traťe šprintu. Zjazd bol na rovnom nenáročnom úseku rieky od cestného mosta /pod ktorým boli riadne pereje/ cez rieku niekoľko kilometrov vyššie nad mestom s cieľom nad skalným priesmykom. Dôvodom bol vysoký stav a nedávne povodne. Ešte stále bolo vidieť nánosy bahna a kalu až 5m nad súčasnou hladinou.
O bezpečnosť sa starali profesionálny záchranári, i keď chvíľami mi pripadli že tie lode idú utopiť a nie vyloviť. Trochu nešťastná bola aj kolízia našeho kajakára s kajakom záchranárov, čo riešili opravnou jazdou.
Naša výprava si zjazdy a zjazdové hliadky na tzv. oleji moc nepochvaľovala, ale v kategórii C2 sme získali bronz. O to zaujímavejšie a divácky atraktívnejšie boli šprinty. Tu sa ukázalo že máme reprezentantov na vysokej úrovni o čom svedčia výsledky, ktoré dosiahli a nebyť drobných chybičiek bolo by to ešte lepšie. Je však všetkým jasné že slovenský vodný zjazdári aj napriek nie jednoduchým podmienkam, ktoré majú, patria k svetovej elite. A aj preto sme hrdo kráčali so štátnimi vlajkami rukách cez mesto na námestie veď na to máme.

Zlato vybojovala dvojica Šoška, Kunhart a opäť bronz v hliadkách naši deblisti. Vynikajúce výkony podali aj singlista Matej Beňuš, kajakárky Eva Jamrichová a Danka Beňušová. V kategórii K1 muži nás reprezentovali Marcel Potočný, Palo Hronský a Oldo Kovář. Na tejto mimoriadne náročnej trati si počínali perfektne. Veď napríklad dve lode z čekej posádky počas šprintových hliadok otočil vraťák. Z deblistov sme tam mali ešte dvojicu Vršanského a Poláčka. Chlapci a dievčatá – ďakujeme Vám.

Leave a Reply