Športujeme s podporou Bratislavského samosprávneho kraja!

“Vodáci veria: Upršané a veterné počasie vystrieda slnko”

Pred 11. majstrovstvami Európy slalomárov na divokej vode, ktoré sa začínajú vo štvrtok, robí organizátorom v Čunove najväčšie starosti počasie. Vytrvalý dážď sa prejavil aj v prietoku Dunaja, ktorý priamo súvisí s čunovským kanálom. Predseda organizačného výboru ME Richard Galovič dúfa, že meteorológovia sa v predpovedi nemýlia a že Čunovu zapraje zlepšené počasie. “Dúfame, že nebudeme čeliť katastrofickému scenáru. Ak by sa totiž zvýšila spodná hladina vody takmer o dva metre, znemožnila by usporiadanie akýchkoľvek pretekov, pretože by nám zaplavila kanál asi do polovice trate.”

Vodný stav sa nepretržite monitoruje a Richard Galovič sa spolieha na pomerne priaznivú predpoveď: “Spolieham, no aj pochybujem, pretože predpovede meterológov nie sú za posledné dni také, aké nám sľúbili. To je vlastne jediný problém, ktorý nás organizátorov trápi.”

Podľa prihlášok sa na ME objavia výpravy z 27 krajín a dovedna, vrátane sprievodných tímov, takmer 400 účastníkov. Areál žije záverečnými úpravami, inštalujú sa všetky meracie zariadenia, fotobunky na medzičasy a vďaka telekomunikačnému partnerovi sa sprístupní interná dátová sieť.

Zmoknuté počasie trápi aj samotných slovenských slalomárov. Zadák v deblovke trojnásobných olympijských víťazov Peter Hochschorner: “Trochu sme uzimení, mohlo by byť teplejšie. Vo vetre tréningy nie vždy stopercentne vychádzajú, ťažko pádlovať cez bránky, keď lietajú hore-dole. Treba si však zvyknúť aj na takýto extrém.”

Bratia Hochschornerovci si inú možnosť ako byť medailoví nepripúšťajú. Peter Hochschorner: “Sme doma, každé iné ako medailové umiestnenie bude neúspechom.”

Domáca voda nemusí byť vždy jednoznačná výhoda. Pavol Hochschorner: “Myslím, že tieto podmienky viac vyhovujú Angličanom, tí sú zvyknutí na dážď a vietor. Samozrejme, že sme doma a kanál dôkladne poznáme, no prešiel určitými zmenami a na iný prietok sme si ešte poriadne nezvykli, najmä niektoré nájazdy si treba odznovu osvojiť. Ak by sme nezískali medailu, bolo by to obrovské sklamanie, ja len pridám, že ak nebudeme prví, tak spokojní určite nebudeme. Veľa závisí od postavenia bránok, a potom aj od počasia a silného vetra.”

Kajakárka Jana Dukátová v tejto sezóne pôsobí úplne suverénne. Na mokro si zvykla, dážď nepreklína, ak sa však rozkolíšu bránky, bude to aj o šťastí. “Trénujeme tu často, veľakrát zafúkalo, takže nie je to pre nás nič nové a všetci vieme, aké je to nevyspytateľné. Kanál dôverne poznám, aj jeho náročnosť. Jeho úvodnú časť zrkadlovo otočili, a tak jazdíme viac po pravej strane. V kajaku je mi to úplne jedno, ale v kanoe, kde pádlujem na pravú stranu, mi to trochu robí problémy.”

Najväčšou súperkou Jany Dukátovej bude dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská a aj ona vie, aký dokáže byť vodný slalom nevyspytateľný. “Bude to aj o tom povestnom šťastí, ku ktorej z nás sa viac prikloní. Maximálnu pozornosť si vyžiadajú medzi vetrom rozlietanými bránkami nájazdy. Netreba však zúfať, treba bojovať, nepodliehať náladám. Verím, že počasie sa umúdri a aj rozhodcovia budú mať pri bránkach ľahší život.”

Je žijúca legenda vodného slalomu a zároveň najúspešnejší predstaviteľ tohto športu v jeho histórii. Na zlato z majstrovstiev Európy však čakal na jeho pomery dlho-predlho. Kontinentálny šampionát vyhral až pred tromi rokmi na domácej vode v Liptovskom Mikuláši. To ho naštartovalo tak, že odvtedy na najvyšší stupienok po finále kategórie C1 na ME nepustil nikoho iného. Michal Martikán triumfoval aj pred dvomi rokmi v poľskom Krakove i vlani v anglickom Nottinghame. Natiahne túto skvelé sériu v Čunove? ,,Momentálne som na tom dobre. Som zdravý, v tréningu sa snažím doladiť posledné detaily pred začiatkom majstrovstiev Európy. Do pre mňa hlavnej súťaže, ktorej finále je na programe v sobotu, je predsa len ešte trochu času.“ Počasie Michala príliš netrápi: „Je pravda, že súčasné počasie je priaznivé tak na doplnkový tréning – windsurfing… Vodnoslalomárom všeobecne dážď príliš neprekáža, horšie je to už so silným vetrom. Na tréningoch potrebujete jazdiť na centimetre presne, lenže pri týchto podmienkach lietajú bránky vo vetre niekedy až meter hore-dole. Na samotné preteky sú však vraj ,objednané’ dobré poveternostné podmienky, takže by to malo byť v pohode.“ A ako vníma výhodu domáceho prostredia? Samozrejme, že na atmosféru sa teším, v Čunove býva vždy perfektná a verím, že taká bude aj teraz.“

OTVÁRACÍ CEREMONIÁL

Aj keď sa majstrovstvá Európy v Čunove začnú prvými súťažnými jazdami vo štvrtok 3. júna, už v stredu 2. Júna o 18.00 h sa uskutoční ich slávnostné otvorenie na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, na ktorom sa predstavia pretekári z 27 prihlásených krajín: Arménsko, Rakúsko, Bielorusko, Belgicko, Chorvátsko, Česko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Lotyšsko, Macedónsko, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Rusko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Turecko, Veľká Británia, Ukrajina.  

PREDPREDAJ LÍSTKOV

Majstrovstvá Európy sa začínajú 3. júna a trvajú do nedele 6. júna 2010. Lístky na finálové dni (sobota, nedeľa) si môžete zakúpiť v predpredaji na www.ticketportal.sk

 web: www.canoeslalomeuro2010.org

Leave a Reply